De recente beschikbaarheid van artificial intelligence (AI) toepassingen zoals ChatGPT en digitale zorgapps biedt medische mogelijkheden. Al deze gewonnen informatie heeft immers enorme potentie om onze gezondheidszorg te verbeteren en weerbaar te houden. Zo wordt kunstmatige intelligentie al op grote schaal ingezet in geneesmiddelenonderzoek, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van het COVID-19 vaccin. Ook kunnen dergelijke technologieën verlichting bieden in de eerste-lijn en ziekenhuizen, door aanbevelingen te geven en voorspellingen te maken op het gebied van levensstijl en medicatie. Ten gunste van duurzaamheid en voorkomen van medicijntekorten kan AI prognoses maken rondom medicijnbehoeften en voorraadbeheer. Hierdoor kan overproductie van medicijnen en het genereren van overtollig afval worden verminderd.
Laat bij deze ontwikkelingen de patiënt centraal staan en geef deze autonomie. Voor een toekomstbestendige zorg moeten deze toepassingen worden omarmd en samenwerking bevorderd. Dit leidt tot effectieve kostenbesparing en verbetering van de patiëntenzorg. Hierbij is menselijke betrokkenheid essentieel om kwaliteit te waarborgen. Als Young Innovators of Medicines onderschrijven wij deze innovatie om bij te dragen aan een betere toekomst voor patiënt, zorgverlener en maatschappij.
Benieuwd naar het volledige en hernieuwde Visiedocument van de Young Innovators of Medicines? Lees hier het volledige Visiedocument van de Young Innovators of Medicines: YIM Visiedocument