Terugblikken doe ik weinig, maar de komende verhuizing zet mij toch aan tot enige reflectie. Ik maakte bijna drie jaar deel uit van de Young Innovators of Medicines. Vooral tijdens het afgelopen jaar, waarin ik voorzitter was, kreeg ik enorm veel energie van dit collectief. Het is een zeer gedreven, interactieve en talentvolle groep van 23 jonge professionals, waar de positieve dynamiek vanaf spat.
De grootste energievreter was toch wel de vaak slecht gefundeerde negatieve publiciteit. In de Nederlandse media en politiek wordt de geneesmiddelensector regelmatig afgeschilderd in negatieve bewoordingen. Ik begrijp dat het aandacht genereert, maar toch is dit bijzonder. Het is verre van constructief om polariserend te spreken over een sector die de laatste decennia geneesmiddelen en vaccins heeft ontwikkeld die met afstand de grootste impact hebben gehad op de verbetering van klinische en patiënt-relevante uitkomsten overal ter wereld. Juist daarom is het bemoedigend om te horen hoe grote, bekende filantropen als Bill en Melinda Gates en Bill Clinton nu al durven te spreken over het uitroeien van ziektes als hiv, malaria en tuberculose, door nauwe samenwerking met onze sector.
Nog meer naar buiten treden. Dat is volgens mij de belangrijkste missie voor de Young Innovators voor de komende periode. Ik merk dat het beeld over de sector langzaam maar zeker in de positieve richting kantelt, als je uitlegt hoe geneesmiddelenontwikkeling werkt, wat de bijbehorende kosten en risico’s zijn, hoe dit plaatje er internationaal en in een tijdsperspectief uitziet, hoe de budgettaire druk in ziekenhuizen is toegenomen én waarom je iedere dag op staat. Kortom: als je de feiten in kaart brengt en toont wat jouw drijfveren zijn om te werken in deze sector.
Er zijn volop kansen om het gesprek aan te gaan. Bijvoorbeeld tijdens voorlichtings- en carrièredagen van de verschillende bètafaculteiten, waar we uitleggen wat de loopbaanperspectieven zijn in onze sector. Dit jaar bezochten we vaker dan ooit geneeskundefaculteiten. Dit doen we om jonge artsen, die zich breed willen ontwikkelen, kennis te laten maken met de missie en activiteiten van geneesmiddelenbedrijven. Onze werkgroep Talent & Ontwikkeling heeft niet meer voldoende capaciteit om het groeiend aantal verzoeken van carrièredagen te honoreren. Dat is goed nieuws.
Afgelopen maand droeg ik alvast de voorzittershamer van de Young Innovators over aan Rick Henderik van Novartis. In februari verhuis ik met mijn gezin naar Londen, om als Senior Manager Health Economics, Market Access and Reimbursement te gaan werken voor Janssen. Ik ga in het Verenigd Koninkrijk ervaren hoe de Brexit uitpakt, inclusief het uitzwaaien van de EMA. Dat wordt vast een spannende en boeiende periode. Alle leerervaringen die ik aan de overkant van de Noordzee opdoe, verwacht ik over enkele jaren weer te kunnen inzetten in ons mooie kikkerland. Graag tot later!
Tom Denee