Meestal ga ik tijdens bijeenkomsten in gesprek met jongeren die ook werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Maar in de afgelopen weken heb ik gesproken voor een groep jonge ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken, en voor de jonge business club JCC in Amsterdam. Ik voelde bij deze gelegenheden net iets meer gezonde spanning dan bij andere activiteiten, vanwege het onbekende aspect. Wim Gijselaers, hoogleraar Educational Research verwoordde dat in februari heel mooi, tijdens het kennisatelier Talent & Ontwikkeling van de Young Innovators of Medicines en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen: ‘De leercurve loopt het steilst wanneer iemand zich buiten zijn of haar comfort zone begeeft.’
Bovengenoemde ervaringen waren voor mij bijzonder leerzaam, vanwege de interactie met het publiek. Daarnaast vond ik het ook gewoon leuk, zodra de kop er af was. Bij beide gelegenheden heb ik eerst aan het publiek gevraagd naar hun vooroordelen over onze sector. Ik merkte dat dit voor veel mensen een verrassende opening was. Toen we na enige discussie de vooroordelen parkeerden, kon ik mijn verhaal vertellen. Daarna kreeg ik reacties van mensen die mee wilden denken over de verbetering van de reputatie van geneesmiddelenbedrijven. Met als doel die reputatie te brengen naar een niveau dat recht doet aan onze werkzaamheden. En aan de maatschappelijke waarde die onze bedrijven produceren.
Als er een informele sfeer wordt gecreëerd, is het makkelijker om een doel te bereiken. Dat merkte ik bijvoorbeeld twee weken geleden, bij het ZorgSamenEvent, dat mede door de Young Innovators of Medicines wordt georganiseerd. Het doel van dat evenement was om deelnemers van allerlei organisaties uit de zorg hun onderlinge vooroordelen te laten uitspreken. Dat zou ongemakkelijk kunnen zijn, maar de informele sfeer maakte het volstrekt normaal.
Zo kweekten de deelnemers van het ZorgSamenEvent begrip voor elkaars werkzaamheden en de belangrijke overeenkomsten die ons verbinden. Veel mensen in de zorg werken vanuit een persoonlijke missie, dat hebben we gemeen. Vanuit die verbinding ontstaat vertrouwen, waardoor mensen makkelijker over hun eigen grenzen heen kijken. In dát gebied leer je het meest. Daar ontstaan ook de beste ideeën. Daarom hoop ik dat allerlei organisaties in de zorg zich optimaal inzetten om een werksfeer te creëren waarin medewerkers worden uitgedaagd om over grenzen heen te kijken. Een klimaat waarin je fouten mag maken. In zo’n cultuur, zo zal ook Wim Gijselaers beamen, komen onze talenten het best tot hun recht.
Tom Denee, voorzitter Young Innovators of Medicines