In 1991 stond de diagnose aids nog gelijk aan een doodvonnis, of je nu popidool was of niet. Leadzanger Freddie Mercury van Queen overleed aan aids toen ik zes jaar oud was. Ook nu sterven er jaarlijks wereldwijd nog een miljoen mensen aan de gevolgen van het hiv-virus, hoewel er enorme stappen gezet zijn bij de behandeling van deze ingrijpende ziekte. De inspanningen van de geneesmiddelensector hebben daarbij een enorme positieve impact gehad. Met de juiste behandeling is aids nu goed onder controle te houden.
Toch zijn we er zeker nog niet. Zo lang er nog zo veel mensen overlijden aan deze ziekte, vooral ook in armere landen, is er geen reden om achterover te leunen. Deze week wordt tijdens het congres in Amsterdam veel gesproken over de nieuwe behandelmogelijkheden. Interessant is dat er nu ook een veelbelovend vaccin wordt getest in zuidelijk Afrika, waarmee deze ontwrichtende ziekte hopelijk in de toekomst te voorkómen is.
Ook binnen de oncologie gaan de ontwikkelingen ongelooflijk snel. De Europese geneesmiddelenautoriteit EMA heeft inmiddels twee positieve adviezen afgegeven over CAR-T-cellen. We zijn nu al in staat om onze eigen T-cellen zo te bewerken, dat ze de strijd aangaan met de aanwezige kanker. De positieve adviezen zijn voor twee vormen van bloedkanker, maar de techniek lijkt ook te werken bij andere ziektebeelden binnen de oncologie.
De komende jaren gaan we nog veel meer horen van CAR-T celtechnologie en gentherapieën. Doorbraken liggen binnen handbereik. Mensen van mijn generatie maken het waarschijnlijk nog mee dat kanker voor een meerderheid van de patiënten een chronische ziekte wordt. Of zelfs te genezen is.
Tijdens de opening van het Zomerevent van de Young Innovators of Medicines, een paar weken geleden, vertelde ik dat wij trots mogen zijn op de sector waarin wij werken, juist om de impact die wij hebben op de levens van patiënten. Die trots mogen we nog meer uitdragen. Ik weet namelijk zeker dat alle Young Innovators samen met mij elke dag keihard werken, om te zorgen voor een gamechanger bij alle ziektes die nu nog niet goed te behandelen zijn. Aan aids hebben we gezien hoeveel er kan veranderen in slechts één generatie.
Rick Henderik, voorzitter Young Innovators of Medicines